• Handsmidda smycken i äkta silver som designas och tillverkas i Bankeryd, Småland. Leveranstid 1-3 veckor.
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish

Om Silverfina

Kreativitet har alltid varit en viktig del i mitt liv, kanske för att jag som liten tillbringade mycket tid för mig själv då vi bodde i en liten by i Norrbotten. Där fanns alltid möjligheten att skapa, utan krav på hur fina sakerna skulle vara. Båda mina föräldrar var/är väldigt händiga så jag och mina syskon fick lära oss mycket av dem.

Jag har stickat, virkat, sytt kläder, snickrat, ritat hus och trädgårdar, gått kurser i möbeltapetsering, ådrings- och marmoreringsmålning, inredning och trädgårdsdesign. En del utövar jag fortfarande, men när jag för några år sedan drabbades av en kronisk sjukdom och en ryggskada tvingades jag att sluta med många av mina tidigare intressen. 

Tanken att testa silversmide hade funnits ett tag och när en vän visade sina fina smycken hon gjort på kurs i silversmide var det dags för mig att testa. 2015 började jag på en nybörjarkurs på Medborgarskolan och senare har jag gått kurser på ABF, Mullsjö folkhögskola och Folkuniversitetet Stockholm. 2017 skaffade jag egen utrustning och började sälja mina smycken vid sidan av mitt ordinarie jobb. 2019 startade min man och jag Silverfina med en liten smidesverkstad i Bankeryd, strax norr om Jönköping. 

Jag tycker om att utforma smycken tillsammans med kunden, hitta en design som passar för personen. Ibland får jag en bild eller en skiss av en kund med önskemål om att omsätta den till ett smycke utifrån min tolkning. Har du en egen idé till ett smycke är du hjärtligt välkommen med ditt förslag så designar vi något vackert tillsammans. 

Jag tycker om hela processen för att nå det slutresultat jag önskar. Det händer att jag får "göra om och göra rätt", men jag har fantastiskt roligt under tiden. Att såga, forma, slipa och polera och se smycket komma till liv är en fantastisk process. Det börjar med en skiss och en plåt, tråd eller stycke silver och blir till slut ett skinande vackert smycke. 

Jag hämtar inspiration i möten med kunder, vänner, natur, konst, arkitektur, design, enkla och rena former, skandinavisk design samt 1950- och 60-talets formspråk. 

Alla smycken tillverkas för hand, efter beställning, i äkta silver 925 ibland kombinerat med finsilver (999), ädelstenar, mässing, guld och läder.

Jag har upptäckt Argentium silver 935, ett material med många intressanta och positiva egenskaper som jag vill arbeta mer med framöver. Läs mer under 'Om Silver'. Jag kommer även att på sikt tillverka inredningsdetaljer, där jag kombinerar silver med plexiglas och stål. 

Varmt välkommen in i vår värld!

Ann-Sofi /Silverfina

26 Februari 2022