• Handsmidda smycken i äkta silver som designas och tillverkas i Bankeryd, Småland. Leveranstid 1-3 veckor.

Om Silverfina

Kreativitet har alltid varit en viktig del i mitt liv, kanske för att jag som liten tillbringade mycket tid för mig själv då vi bodde i en liten by i Norrbotten. I mitt föräldrahem fanns alltid möjligheten att skapa, utan krav på hur fina sakerna skulle vara. Båda mina föräldrar var/är väldigt händiga så jag och mina syskon fick lära oss mycket av dem.

Jag har stickat, virkat, sytt kläder, snickrat, ritat hus och trädgårdar så länge jag kan minnas. Jag har även gått kurser i möbeltapetsering, ådrings- och marmoreringsmålning, inredning och trädgårdsdesign. En del utövar jag fortfarande, men när jag för några år sedan drabbades av en kronisk sjukdom och en ryggskada tvingades jag att sluta med många av mina tidigare intressen. 

Tanken på att testa silversmide hade funnits ett tag och när en vän visade sina fina smycken hon gjort på en kurs i silversmide kände jag att det var dags för mig att testa. 2015 anmälde mig till en nybörjarkurs på Medborgarskolan och senare har jag gått kurser på  ABF, Mullsjö folkhögskola och Folkuniversitetet Stockholm. (För tillfället går jag en internationell utbildning via Internet vilket fungerar väldigt  bra).
Efter en tid blev det dags att skaffa egen utrustning för att inte vara begränsad till att smida, eller "Silvra" som jag kallar det, endast en dag i veckan.

2017 kom insikten att jag inte kunde fortsätta skapa mängder med smycken till mig själv och mina närmaste, nästa steg blev då att sälja mina smycken som hobbyverksamhet vid sidan av mitt ordinarie jobb.
2019 startade min man och jag Silverfina med en liten smidesverkstad i Bankeryd, strax norr om Jönköping. 

Jag tycker om att diskutera ett smyckes utformning tillsammans med kunden, att hitta en design som passar för personen. Ibland får jag en bild eller en skiss av en kund med önskemål om att omsätta den till ett smycke utifrån min tolkning. Någon gång kan jag ta fram olika förslag på lösningar för att kunden ska få möjlighet att känna vad som är rätt. Har du en egen idé till ett smycke är du hjärtligt välkommen med ditt förslag så designar vi något vackert tillsammans. 

Jag tycker om utmaningar, att tänka ut hur jag ska gå tillväga för att nå det slutresultat jag önskar. När jag sitter tyst, helt stilla och stirrar ut i intet betyder det att jag går igenom tillverkningsprocessen i mitt huvud. Det händer att jag får "göra om och göra rätt", men jag har fantastiskt roligt under tiden. Att såga, forma, slipa och polera och se smycket komma till liv är en fantastisk process. Det börjar med en plåt, tråd eller stycke silver och blir till slut ett skinande vackert smycke. 

Jag hämtar inspiration i möten med kunder, vänner, natur, konst, arkitektur, design, musik och texter, inredning, enkla och rena former i omgivningen, skandinavisk design och 1950- och 60-talets formspråk. Alla smycken tillverkas för hand, efter beställning, i silver 925 ibland kombinerat med finsilver (999), ädelstenar, mässing, guld och läder.

Nu planerar jag en ny smyckeskollektion i Argentium silver 935, ett material med många intressanta och positiva egenskaper. Läs mer under 'Om Silver'. Jag kommer även att tillverka inredningsdetaljer, där jag kommer att kombinera silver med plexiglas och stål. 

Varmt välkommen in i vår värld!

Ann-Sofi
Februari 2021